De Kelten vierden al 5000 jaar geleden op 31 oktober een oogstfeest en de afscheid van de zomer. Bovendien werd deze avond gewijd aan de overledene. Men geloofde dat hun zielen in deze nacht de grenzen tussen de aardse wereld en het hiernamaals konden passeren. Paus Gregorius IV kerstende dit festival, maar voortaan bestonden de heidense rituelen en het christendom naast elkaar. De Kelten ontstoken enorme vuren, om geesten te verdrijven en daarmee de dode zielen de weg naar de hemel te wijzen. De vuren branden ook tegenwoordig in de feestnacht. Benieuwd naar je toekomstige echtgenoot? Gooi dan een pluk haar in het vuur. Dan droom je van hem of haar.
Uitgeholde pompoenen, de waarschijnlijk meest populaire gewoonte, komen uit Ierland. Volgens de Ierse legende slot de schurk Jack Oldfield een deal met de duivel, die hem zou redden van de hel. Na zijn dood mocht Jack wegens schurkerijen nog in de hemel nog in de hel. Toen hij dwaalde in de duisternis gaf hem de duivel een koolraap en een gloeiende kolen. In de VS zijn er meer pompoenen dan rapen, zodat er tegenwoordig pompoenen versierd worden. De Verenigde Staten hebben Ierland ingehaald als HET land van Halloween, maar het is nog steeds verleidelijk om de "Nacht van de Doden" te vieren in Ierland, bijvoorbeeld met “Colcannon”, een traditionele stoofpot van aardappelen en kool, waarin je munten kunt vinden als gelukbrengertjes. Waarzeggerij maakte ook deel uit van het Keltisch feest en zelfs de griezelige verkleedkleren zijn van Keltische oorsprong en werden gebruikt voor de bescherming tegen geesten. Tot op heden vinden er veel Halloween optochten plaats in Ierland.
Met een taalcursus op onze taalschool in Dublin of Dublin Dun Laoghaire kunnen jullie niet alleen jullie Engels verbeteren, maar zelf deelnemen aan een typische Halloween optocht. Nieuwsgierig geworden? Snuffel dan rond op de pagina's van onze taalschool in Dublin of informeer je over onze taalscholen in Galway of Cork – ook hier kun je prima Halloween vieren.